Barbaros Hayrettin Paşa Camii Projesi

 
Barbaros Hayrettin Paşa Camii Çinileri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 3 Temmuz 2020'de temeli atılan Barbaros Hayrettin Paşa Camii, 18 bin 500 metrekare arazi üzerinde 7 bin metrekare alan üzerine inşa edildi.

Mimar Sinan'ın Süleymaniye Camii'nden esinlenilen caminin yapımında modern yapım teknikleri kullanıldı.

Barbaros Hayrettin Pasha Mosque

Ana kubbe yazılarını çevreleyen desenler gemi dümeni şeklinde yapılmıştır. Kubbe kitabesinin ortasında 16 köşeli pusula yıldızı bulunmaktadır. Büyük Çamlıca Camii'nin ana kubbesinde olduğu gibi nano teknolojinin kullanıldığı camide masif bakır levhalar ile altın ve gümüş renkli malzemeler yer alıyor.

Barbaros Hayrettin Paşa Camii Çinileri

 

Barbaros Hayrettin Paşa Camii

 

600 metrekare alan üzerindeki caminin çinileri, 2009 yılında UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülüne layık görülen Mehmet Gürsoy'un çizimleriyle oluşturuldu. Çini çalışması, Barbaros Hayrettin Paşa Camii'ne özel olarak çok özel tekniklerle hazırlandı. 

Barbaros Hayrettin Paşa Camii

Barbaros Hayrettin Paşa Camii Mehmet Gürsoy

Miras taşıyıcı olarak UNESCO tarafından 2009 yılında "Yaşayan İnsan Hazinesi" ilan edilen Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Mehmet Gürsoy, çini sanatının tarihe gömülmemesi için çaba gösterdiğini belirtti. Bu mirası İstanbul'da yeni inşa edilen Barbaros Hayrettin Paşa Camii'ne taşıyoruz. Bu camide 5.000 parçadan oluşan geniş bir çini koleksiyonunun bulunmasından büyük mutluluk duyuyorum" dedi.

iznik tiles mehmet gursoy barbaros mosque

 

Mehmet Gürsoy Selçuk Çinileri

Mehmet Gürsoy iznik çinileri

Gürsoy, "Barbaros Hayrettin Paşa yüzbaşı derya. 16. yüzyılda yaşıyor. Medeniyeti yeniden inşa ediyoruz, özgün renkleriyle uyumlu ve zarif bir şekilde üretiyoruz. 16. yüzyılın birebir aynısını yapıyoruz. Dünyanın ilk imzalı camisi olacak. Eserlerde benim imzamı görecekler."

 

 

Mehmet Gürsoy

Mehmet Gürsoy Çini

Barbaros Hayrettin Paşa Camii

Mehmet Gürsoy Barbaros Hayrettin Paşa Camii

 

Mehmet Gürsoy tiles

Barbaros Hayrettin Paşa Camii Çinileri

Fotoğraflar için Sayın Cemil Şahin'e teşekkür ederiz.

Mehmet Gürsoy Levent Camii Camii Çinileri