İznik Çini Ustası, Sanatkar Mehmet Gürsoy

 
İznik Çini Ustası, Sanatkar Mehmet Gürsoy
Prof. Dr. Çiçek DERMAN

Kütahya'yla ilk kez 1983 yılı Ağustos ayında bu görevle tanıştım ve çini ustalarıyla tanıştım. Kütahya Güzel Sanatlar Galerisi'nde merhum Aydın Bolak Bey'in desteğiyle, Türkpetrol Vakfı himayesinde İnci A. Birol'la çini desenleri dersini yönettik. Kütahya çinisinin gelişimini desteklemek amacıyla bir geliştirme kursu olarak hazırlanan ve Kütahya'daki tüm çini atölyesi çalışanlarına açık olan bu kurs yoğun talep görmüştü. Daha önce de Vehbi Koç Vakfı Bilim, Sanat ve Edebiyat Hediyeleri Kütahya'da düzenlenmişti. 1975'te resim kursu, müfredat ve yarışma olarak açıldı. Sanat alanında ele alınan konu Türk çini sanatının gelişimiydi. Güzel Sanatlar Akademisi emekli Muhsin Demironat'ın yürüttüğü bu kurs iki ay sürdü ve 40 kişiyle sınırlıydı. İşte Muhsin Demironat'ın teveccühünü sarayımızdan alan, yeteneğini şekillendirip olgunlaştıran bu genç Mehmet Gürsoy. Çini sanatına kendini adamış olan Gürsoy, sadece kalbini değil hayatını da bu artataya vermiş ve Allah'ın ve hocasının iradesiyle büyük bir sohbet anında başarı merdivenlerini hızla tırmanmış ve amacına ulaştı. Çünkü sevgi olmadan sanatta başarıya ulaşılamaz.

1983 yılında üç yıl süren kursumuzun ardından 6-11 Temmuz 1986 tarihlerinde Kütahya'da 1. Uluslararası Türk Çini ve Seramik Kongresi düzenlendi. Geleneksel Türk çinisine sahip çıkma düşüncesiyle hazırlanan kongrede "Çini Yarışması" yapıldı. sanat. Bu yarışmaya katılacak eserleri ödüllendirmek amacıyla oluşturulan jüri üyesi olarak ben de davet edildim. Daveti memnuniyetle karşıladık ve Uğur Derman'la birlikte Kütahya'ya gittik ve Ilıca Harlek Otel'de dört gece misafir olduk. Bu sırada genç çini ustası Mehmet Gürsoy ile tanıştım. Coşkulu ve yeni tasarım arayışı içinde olan Mehmet Bey, kendisinden yola çıkan geleneksel çini kompozisyonlarını ele almış ve yeni yorumlarıyla dikkat çekmiştir. Nitekim jüri üyelerinin sunduğu eserlerle vazo ve tabak kategorisinde birincilik, çini pano kategorisinde ikincilik ve gelecekte bu sanatın ender ustalarından biri olacağımız bize kanıtlanmıştır. Bu dönemde onun her zaman gelenekten güç aldığını ve atölyesinde yeni yorumlarıyla eserlerini hazırlarken “gelenek+gelecek” bağlantısını başarıyla sürdürdüğünü görmek bizi her zaman mutlu ediyor.

2009 yılında UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazineleri" ödülüne layık görüldüğünde kendisini törende tebrik etmiştik. Eserleriyle İznik çinisinin yeniden canlandırılmasında önemli rol oynayan sanatçımız, bu klasik Türk sanatının günümüzdeki sayılı mirasçılarından biridir. . Sağlıklı ve daha güzel yıllar geçirmeyi, genç sanat öğrencilerine tecrübelerini paylaşmayı ve güzel eserler üretmeyi diliyorum.

Prof. Dr. Çiçek DERMAN (Marmara Üniversitesi - Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Tezhip Sanatçısı)